úterý 2. června 2020

Jak se bránit proti zaplísnění?

Bambusové rolety vyrábíme z přírodního materiálu, z bambusu. Barva materiálu je díky karbonizaci, není na ní provedena povrchová úprava, ani malování. Právě proto je riziko plesnivění, pokud se dostane do styku s vodou. Právě proto třeba provést před používáním v exteriéru povrchovou úpravu.
Ani po porrchovej úpravě nebude matiriál zcela vodotěsné nebo voduodolné, proto je důležité montovat roletu na takové místo, kde nedochází k přímému styku k deštěm, vodou.
Na povrchovou úpravu je nejvhodnější přípravek olej na dřevo názvem Sadolin. Doporučuje se ročně dvakrát natřít tímto olejem roletu, ale i v tom případě na podzim smontovat z exteriéru.
Přesto těmto opatřením se může stát, že se objeví plíseň. Pokud je prostředí vlhké a roleta byla srolovaná před tím, než by se stihla vyschnout.
Co se dá dělat v takových případech? Můžeme udělat další porchovú úpravu, ale navzdory naší snaze už nebude nikdy taková, jako předtím.
První krok je odstranění plísní. Na to existuje spray proti plísním, ale také různé roztoky. Nedokážeme určit, který Vám zabere. Třeba vyzkoušet více typů, pokud neodstraní plíseň na poprvé. Po estetické stránce také zapůsobí spray proti plísním, barva se může vyblednout. To však na kvalitě nenechá stopu, jen na vzhledu. A přece zdraví je nejdůležitější.
Druhý důležitý krok je použití roztoku proti vzniku plísní. Tento roztok zabrání tomu, aby se plesnivění znovu objevilo na roletě.
Třetí krok je natřít olejem. Barvení se nedoporučuje, protože materiál ztvrdne, což zabrání rolování rolety. Pokud Vám to nevadí, tak použijte zabarvený olej na dřevo.

Žádné komentáře:

Okomentovat