úterý 2. června 2020

Kam se vyplatí namontovat bambusovou roletu? Jaké má výhody, nevýhody?



Bambusovou roletu lze namontovat na různá místa, na rám okna, na dveře, na stěnu atd. O místě montáže nerozhoduje pouze samotná stavba, ale i funkcionalita a podle toho, na co potřebuje majitel.
  • Při montování na rám okna sami se rozhodneme o tom, č isi roleta nám zakryje pouze sklo nebo částečně nebo úplně i rám okna.


Když nám roleta zakrývá pouze sklo, při okrajích se ke nám dostane světlo. To při montování třeba do obývacího pokoje absolutně nevadí, vždyť bambusové rolety i tak neabsorbují světlo celokovové, podle typu propouštějí 10 - 30% světla.

Pokud nám roleta zakryje i rám, pronikající světlo ze stran už nehrozí, ale třeba popřemýšlet o umístění závory, kliky. Je důležité, a je třeba počítat s tím při určování rozměru rolety, že při vytahování a poušť rolety nesmí být žádné překážky, předměty v cestě.

Nevýhodou montování na rám je skutečnost, že v tom případě v srolovaném stavu roleta bude překážet otevírání oken.
  • Roletu lze namontovat i na stěnu či strop. Veski výhoda této montáže spočívá hlavně v tom, že nemusíme vyvŕtač rám okna, a netřeba počítat ani s problémy s klikou.
Pokud je dost prostoru mezi stropem a okny, doporučujeme montáž udělat na stěnu nebo nad okno. Roleta nebude překážkou při otevírání oken, a při vytaženém - srolovaném stavu nestíní.

Nevýhody montáže na boční stěny nebo na strop:

  • Pokud je spuštěna roleta, překáží otevírání oken, protože se nepohybuje spolu s oknem.
  • Pokud není dostatečné místo nad oknem, roleta bude překážet otevírání oken nebo balkónových dveří při srolovaném stavu.

Když jsou široké stěny a okno je spuštěno do stěn, máme více možností na montáž rolet:


  • Montovat se dá na boční stěny nebo strop, tím zakryjeme celý prostor.
  • Druhá možnost je montáž před okno, na boční nebo horní střela. Výhodou je, že nemusí vrtat do rámu okna, ale při srolovaném stavu okno se dokořán neotevře. (To neplatí, pokud okno nebo dveře se otevírají na druhou stranu.)
  • Třetí možnost je montáž na rám, o tom jsme již psali výše.

Pokud máme okna s křídly můžeme se rozhodnout pro jednu nebo více rolet:


  • Pokud se rozhodneme pro jednu velkou roletu, která zakryje celé okno, montovat doporučujeme nad okno, v opačném případě bude problém s otevíráním okna. Výhodou je, že budeme mít pouze jednu mechaniku na ovláddanie rolety, nevýnoda je, ž epre Vetší váhu spíše se poškodí.
  • Optimální je namontovat více menších rolet, předejdeme problémům z příliš velké váhy i problémům s otevíráním oken zvlášť. Z estetického hlediska je tento výběr lepší.





Žádné komentáře:

Okomentovat